Welke valpreventie trainingen zijn er? En welke past bij mij?


Valpreventie

In Nederland zijn er vier beweegprogramma’s door het RIVM/CGL erkend, voor ouderen met een verhoogd valrisico. Zelf ben ik gespecialiseerd in drie van de vier beweegprogramma’s: In Balans, Vallen Verleden Tijd en het Otago oefenprogramma.

  • In Balans (van VeiligheidNL) bestaat uit voorlichting over de oorzaken van vallen, beïnvloeding van het eigen beweeggedrag en bewegingsoefeningen gebaseerd op Tai Chi.
  • Vallen Verleden Tijd (van NPi) bevat een hindernisbaan, sport,- en spelvormen en het leren van valtechnieken.
  • Zicht op Evenwicht (vanuit het Trimbos) bestaat uit voorlichting, groepsgesprekken en trainen van vaardigheden gericht op het verminderen van de bezorgdheid om te vallen.
  • Het Otago oefenprogramma (van VeiligheidNL) bestaat uit een serie beenspierversterkende en evenwichtsoefeningen en een wandelschema.

Als u vragen heeft over welk programma voor u geschikt is, kunt u altijd mailen of telefonisch contact opnemen.

Waarom moet u blijven trainen, ongeacht uw leeftijd?


Bij het ouder worden, treden lichamelijke en mentale veranderingen op. De huid, spierkracht, spiermassa, de werking van het hart en de botdichtheid, zijn bijvoorbeeld allemaal zaken die veranderen. De meeste veranderingen leiden over het algemeen tot een verminderd prestatieniveau.

De vermindering in fysieke gesteldheid, die ik tegenkom, vindt vaak zijn oorzaak in een verminderd activiteitenpatroon (weliswaar als gevolg van lichamelijke veranderingen welke samen gaan met het ouder worden). Uit onderzoek blijkt dat de toename in spiermassa, als gevolg van krachtraining, bij ouderen gelijk is aan de toename gezien bij jongeren.

Een verminderd activiteitenpatroon, spierkracht, balans en mobiliteit zijn allemaal zaken die te verbeteren zijn, ongeacht een leeftijd. Dus bij het stellen van (haalbare) doelen is trainen zinvol, op welke leeftijd dan ook.